سئو تکنیکال (Technical SEO) یکی از بخش اصلی سئو است که سایت را از لحاظ استاندارد فنی موتورهای جستجو بهبود میدهد تا موتورهای جستجو و کاربران بهتر بتوانند با سایت تعامل برقرار کنند، سئو تکنیکال را میتوان جزو خدمات سئو دانست که نیاز به تعامل با برنامه نویس دارد.
تفاوت سئو تکنیکال با سئو داخلی و سئو خارجی
- سئو تکنیکال بر روی مسائل فنی سایت تمرکز دارد.
- سئو داخلی شامل تحقیق کلمات کلیدی، کیورد تارگتینگ، لینک سازی داخلی و محتوا است.
- سئو خارجی شامل فعالیت های خارج از سایت برای جذب سیگنال ها و لینک است.
سئو داخلی با سئو فنی یا تکنیکال موارد مشترک دارند اما زمینه بررسی آن ها متفاوت است مثلا در مبحث لینک سئو داخلی لینک را از لحاظ ارزش دهی به صفحات بررسی میکند اما در سئو تکنیکال لینک های شکسته و لینک های که خطا دارند بررسی میشود.
سئو فنی یا تکنیکال چیست؟
سئو تکنیکال به بهبود وب سایت برای درک بهتر توسط موتور های جستجو انجام می شود سئو تکنیکال همچنین شامل عوامل تجربه کاربری می شود به عنوان مثال سرعت سایت که منجر به رضایت کاربر می شود.
اگر صفحات سایت کند بارگذاری شود ممکن است باعث بستن صفحه توسط کاربر شود و در الگوریتم رتبه بندی مجدد نمره منفی بگیرید این موضوع را در الگوریتم های لورفته گوگل توضیح داده ایم.
برای درک بهتر سئو تکنیکال نیاز است تا کراولینک و ایندکسینگ را کامل درک کرد کراول صفحات باعث رفتن صفحه به الگوریتم های ارزش گذاری گوگل می شود و این که یک سایت ارزش نمایش در SERP را دارد باید توسط این الگوریتم ها مشخص شود اگر تایید شود یعنی صفحه ایندکس شده است.
برای درک بهتری و معرفی صفحات استفاده از سایت مپ بسیار مفید است سایت مپ یک صفحه با پسوند XML است که پس از ساخت آن چه به صورت دستی و چه با افزونه ها برای سایت های وردپرسی، باید آدرس سایت مپ را در سرچ کنسول ثبت کرد.
چرا سئو تکنیکال مهم است؟
سئو تکنیکال در استراتژی کلی سایت بسیار مهم است زیرا مشکلات تکنیکال میتواند باعث ایندکس نشدن صفحات و بی اثر شدن تمامی فعالیتهای سئو شود.
موتورهای جستجو پیشرفته تر شده و همچنین تبلتها و گوشی های همراه با رزولیشن ها و مرورگر های متفاوت از صفحات وب سایت ها دیدن می کنند به همین خاطر در جند سال گذشته الگوریتم هایی بر اساس تجربه کاریری برای تلفن همراه به الگوریتم های گوگل اضافه شد
سئو تکنیکال و چک لیست سئو تکنیکال
سئو شامل موارد متعددی است و اهمیت دارد که تمام موارد رعایت شود یکی از این موارد سئو تکنیکال است سئو تکنیکال باعث بهبود خزش توسط موتور جستجو و تجربه بهتر کاربر در تعامل با سایت شما است و به زیر ساخت سایت توجه دارد.
- گزارش خزش سایت crawl
- بررسی لینک های شکسته
- تنظیمات Robots.txt
- افزایش سرعت سایت
- بررسی وضعیت HTTPS
- نقشه سایت
- بررسی ریدایرکت ها
- بهینه سازی وب سایت برای موبایل
موارد مهم در سئو تکنیکال
در ادامه موارد ابتدایی سئو تکنیکال را بررسی می کنیم:
1-نحوه ایندکس صفحات و بهینه سازی آن
هنگامی که صفحات وب سایت توسط موتور جستجو کراول میشود در مرحله بعد موتور جستجو این صفحات را تجزیه و تحلیل میکند و در پایگاه داده ثبت میکند و تصمیم بر ایندکس این صفحات می گیرد.
اگر صفحات ایندکس شوند در صفحه Serp نمایش داده میشود اما رتبه بندی بر اساس الگوریتمها است، که هسته آن به اسم Mustang شناخته میشود (بر اساس الگوریتم لو رفته گوگل) اگر می خواهید ایندکس صفحات خود را چک کنید میتوانید در باکس جستجو “site:https://webnumber1.ir” را جستجو کنید و به جای آدرس سایت ما آدرس صفحه خود را بگذارید برای اطمینان می توان فایل Robots را چک کرد؛ فایل Robots به مرورگر میگوید که کدام صفحات را ایندکس کند در این فایل با دستور Disallow دسترسی خزنده را به صفحاتی که نمی خواهیم ایندکس شوند می بندیم.
2-بررسی کراول صفحات
سرچ کنسول اطلاعات مفیدی برای شما دارد یکی از این موارد تست های کراول صفحات است که می توان از خطاهای کراول و تست آن استفاده کرد، یکی دیگر از ابزارها برای کراول سایت، ابزار Scraming Frog است که به آسانی سایت شما را کراول می کند و خطا های سایت را مشخص می کند.
به طور مثال صفحات 404 باعث خروج کاربر به محض دیدن صفحه 404 می شود و به سئو سایت آسیب می رساند و بودجه کراول برای این صفحات هدر می رود، برای رفع صفحات 404 بهتر است آن ها به صفحات مرتبط ریدایرکت کنید اگر صفحه مرتبطی ندارید 410 کنید که به معنای این است که صفحه برای همیشه حذف شده است.
3-افزایش سرعت سایت
سرعت سایت بر روی سئو سایت به طور مستقیم تاثیرگذار است با افزایش سرعت سایت باعث کراول بهتر سایت توسط خرنده گوگل و باعث تجربه بهتر کاربر می شود. یکی از موارد مهم در بهبود سرعت سایت سئو تصاویر است.
کاهش حجم عکس با سایت ها و افرونه های کمپرس عکس باعث کاهش حجم صفحه وو در نهایت افزایش سرعت سایت می شود همچنین فعال کردن Lazy Load باعث افزایش سرعت لود سایت می شود.
فعال کردن کش سایت نیز باعث افزایش سرعت سایت می شود به طوری که بر روی دستگاه های کاربرانی که وارد سایت ما می شوند اطلاعاتی از سایت را ذخیره می کنند و با بازگشت کاربران زمان لود سایت کاهش می یابد.
باید مطمئن شوید سایت شما در کوتاه ترین زمان لود میشود یکی از ابزارهای تست سرعت سایت PageSpeed Insights است که بین 0 تا 100 به سایت شما نمره میدهد و برای نسخه موبایل و دسکتاپ نمرهها و تحلیل جداگانه ای دارد.
این سایت بعد از تحلیل سایت به شما پیشنهاداتی اعم از کاهش CSS و کاهش حجم عکسها که بهتر است به آن ها توجه کنید.
4-استفاده از Bread Crumb در صفحات سایت
یک منو که در قسمت بالایی صفحات قرار می گیرد و استفاده از Bread Crumb باعث می شود که کاربر بداند در کدام قسمت سایت قرار دارد و صفحات قبلی و بعدی سایت را به راحتی تشخیص دهند بردکرامب باعث تجربه کاربری بهتر می شود و باعث بهبود سئو تکنیکال سایت میشود.
5-شناسایی صفحات 404
خطای 404 به معنای یافت نشدن صفحه است 404 زمانی رخ میدهد که کاربر یک URL را وارد میکند اما سرور نمیتواند آن صفحه را پیدا کند و خطای 404 به کاربر نمایش میدهد این صفحات باعث خروج کاربر از سایت میشوند و به سئو سایت را آسیب میرسانند، برای شناسایی این صفحات باید در سرچ کنسول به قسمت Pages مراجعه کرد، رفع خطای 3 حالت دارد:
- اگر صفحه دارای Impression و click بالایی باشند ساخت دوباره این صفحات منطقی است
- ریدایرکت 301 به صفحات مشابه
- استفاده از کد 410 به معنای پاک شدن همیشگی این صفحات
6-فعال کردن SSL
استفاده از گواهی SSL باعث افزایش امنیت سایت میشود و باعث تغییر آدرس سایت از http به https است و باعث افزایش امنیت وبسایت و بهبود سئو تکنیکال میشود.
7-فشرده سازی کدهای CSS و JS
با فشرده سازی کدهای Java Script و CSS باعث بهبود سرعت سایت می شود این کد ها در مواردی حجم زیادی می گیرند و در سایت های وردپرسی با افزونه هایی مثل WP rocket این فایل ها را فشرده سازی میکنند.
مزایای فشرده سازی کدهای CSS و JS:
- بهبود LCP
- درخواست کمتر به سرور
- کاهش مصرف پهنای باند
- افزایش سرعت بارگزاری سایت
8-ساختار سایت
ساختار سایت باید دارای سازماندهی باشد یعنی صفحات به طور منظم بهم مرتبط باشند مانند شکل زیر صفحه اصلی به دسته بندیها لینک شده باشد و دسته بندی ها به صفحات کم اهمیت تر لینک شوند کراول و ارزش صفخات برای ایندکس بهتر می شود در این روش از ایجاد صفحات یتیم (Orphan Page) جلوگیری میشود صفحات یتیم صفحاتی هستند که از صفحات دیگر لینکی ندارند این صفحات برای سئو سایت مضر هستند.
آدرس صفحه یا URL کوتاه و مختصر باشند و از کلمات کلیدی در آن ها استفاده کنید بهتر است در لینک های داخلی از صحیح بودن URL مطمئن شوید و با ابزار اسکریمینگ فراگ URL های داخلی را چک کنید
9-صفحات عمیق یا Deep Page
بیشتر سایت ها مشکلی برای ایندکس صفحات اصلی سایت ندارند اما صفحاتی که از صفحه اصلی لینک ندارند برای ایندکس شدن مشکل دارند.
معیار خاصی برای این عمق وجود ندارد اما اگر کم تر از 3 تا 4 کلیک باشد بهتر است و امکان ایندکس شدن بیشتری دارد.
10-محتواهای تکراری و کوتاه
محتواهای تکراری و کوتاه که با داپلیکیت کردن صفحات به وجود می آیند باعث ضربه به سئو کلی سایت و دیگر صفحات میشوند، برای یافتن محتوای تکراری می توانید از سایت duplichecker استفاده کنید.
در ابزار سرچ کنسول در قسمت Pages بخشی است به نام Crawled – currently not indexed که صفحاتی از سایت که کراول شدند اما به دلایل متفاوتی ایندکس نشدند را نشان می دهد این صفحات را می توان از لحاظ کوتاهی و ناکارآمدی محتوا بررسی کرد.
11-تگها در سئو تکنیکال
متا تگها کد HTML هستند که در قسمت Head صفحه قرار میگیرند این کدها روی موتور های جستجو تاثیر بالایی دارند باعث درک بهتر موتور جستجو از صفحه سایت میشود.
تگ نوایندکس یک کد HTML است که از ایندکس صفحه شما جلوگیری میکند و به موتور جستجو اطلاع می دهد که صفحه را ایندکس نکند، و به صورت
<meta name=”robots” content=”noindex”>
نوشته میشود در حالت عادی تمام صفحات در حالت ایندکس هستند اما وقتی تگ noindex را قرار میدهیم صفحه خاص از ایندکس خارج می شود.
تگ کنونیکال یکی دیگر از تگهای کاربردی در سئو تکنیکال است، گاهی گوگل برای رتبه بندی صفحات مشابه به مشکل میخورد و نمیداند کدام صفحه را رتبه بندی کند در این مواقع با گذاشتن (rel=”canonical”) در صفحات مشابه، صفحه اصلی را به گوگل معرفی میکنیم.
<link rel=”canonical” href=”https://example.com/original-page/” />
12- فرمت AMP برای تجربه کاربری بهتر
فرمت AMP یا Accelerated Mobile Page به معنای افزایش سرعت لود صفحات سایت در موبایل است، این فرمت توسط گوگل و توییتر اجرا شد و به دلیل افزایش سرعت سایت در صفحات موبایل باعث بهبود سئو سایت میشود.
AMP کدهای Java Script و CSS را در بارگذاری صفحه محدود میکند و باعث افزایش سرعت بارگذاری صفحات وب در تلفن همراه میشود.
ساخت تجربه کاربری بهتر با سئو تکنیکال
هدف اصلی از سئو تکنیکال ارائه تجربه کاربری عالی به کاربر است که مستلزم شناخت موارد مهم سئو نکتیکال است.
سئو تکنیکال شامل موارد زیادی است که مهمترین آن ها : سرعت سایت، موبایل فریندلی، صفحه robots.txt، نقشه سایت یا Sitemap، نسبت کد ها، SSL و URL های سایت و .. است حتی 1 ثانیه تاخیر باعث کاهش رضایت بازدیدکنندگان می شود.ب
سئو تکنیکال در مورد بهبود مسائل فنی سایت برای افزایش رتبه صفحات سایت در موتورهای جستجو است سرعت بارگذاری سریعتر، خزیدن بهتر و قابل درک تر برای موتورهای جستجو از موارد سئو تکنیکال است.
در ادامه موارد زیادی از موارد مهم سئو تکنیکال را معرفی کردیم و ابزارهای تست این موارد هم معرفی شده است. سئو تکنیکال چیست؟
چطور سئو تکنیکال سایتم را تست کنم؟